Drożdżowy placek z dynią i swojska kiełbasą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

zdrowsza wersja pizzy

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - drożdże: 50 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - jaja: 2 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - śmietana 12 lub 18 %: 0.5 łyżeczki
    - mąka: 2 szklanki
    - cukier: 1 łyżka
    FARSZ:
    - dynia (średnia): 1 sztuka
    - cebula czerwoana: 1 sztuka
    - papryka czerwoana: 1 sztuka
    - kiełbasa swojska: 0.2 kilograma
    - ser żółty drobno starty: 1 szklanka
    - pieprz, sól: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drożdżowy placek z dynią i swojska kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mleko podgrzewam, dodaje po 1 łyżce mąki i cukru. Dodaje drożdże, rozcieram i odkładam w cieple miejsce na 20 minut.
    Do miski sypię mąkę, dodaje resztę składników na ciasto, wlewam drożdże i zagniatam ciasto.
    Ciasto powinno się lepić. Odstawiam na 30 minut.
    Ponownie mieszam go i przekładam na dużą formę od piekarnika, na papier do pieczenia. Aby dobrze go rozłożyć należy zmoczyć ręce (i ciasto nie będzie się kleiło).

    Farsz:

    Z dyni usuwam skórę, nasiona i włókniste części. Kraje ją w kostkę i układam na cieście, lekko wciskając ją w ciasto.
    Cebule kraje w talarki, układam na dyni.
    Paprykę kraje w paski i układam na cieście.
    Kiełbasę kraje w plastry i układam na cieście.
    Wszystko posypuje kukurydzą.
    Na koniec rozkładam ser żółty i całość posypuje solą i pieprzem.
    Piekę 20 minut w piekarniku w temp 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować