Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis z zeszytu mojej mamy. Ciasto jest puszyste i pyszne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO
    400 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    100 g margaryny rozpuszczonej i ostudzonej
    3 jajka w temp. pokojowej
    cukier waniliowy

    DODATKOWO
    4-5 połówek brzoskwiń z puszki lub świeżych
    10 truskawek

    KRUSZONKA
    1/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki masła

    tortownica 26cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowy placek z brzoskwiniami i truskawkami 1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru i letnie mleko. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z cukrem, cukier waniliowy i rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć. Gotowe ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć pokrojone owoce.
  • Drożdżowy placek z brzoskwiniami i truskawkami 2. Składniki na kruszonkę rozcierać w dłoniach tak, by powstał proch. Gotową kruszonkę rozprowadzić na owocach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni i piec ok 30-40 min do tzw suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować