Drożdżowy migdałowiec

0 (0 ocen)

Polecam pyszne, delikatne o nucie migdałowej ciasto drożdżowe. Znalazłam w gazetce

Składniki:

  • - 50 g drożdży
    - 100 g masła
    - 2 jajka
    - 2,5 szklanki mąki
    - 0,5 szklanki mleka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka olejku migdałowego
    - szczypta soli

    - cukier puder do posypania

Drożdżowy migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wlewamy połowę ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru i zostawiamy na 20 minut.
  • składniki 2. Resztę mleka podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem i szczypta soli.
  • składniki 3. Po wyrośnięciu drożdży dodajemy resztę składników, czyli roztopione masło z mlekiem, jajka roztrzepane, aromat migdałowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od ręki.
    Formę 30 cm do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • ciasto 4. Następnie pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu posypujmy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy