Drożdżowy migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wlewamy połowę ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru i zostawiamy na 20 minut.
2.Resztę mleka podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem i szczypta soli.
3.Po wyrośnięciu drożdży dodajemy resztę składników, czyli roztopione masło z mlekiem, jajka roztrzepane, aromat migdałowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od ręki.
Formę 30 cm do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
4.Następnie pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu posypujmy cukrem pudrem.
Komentarze