Drożdżowy makowiec

5 (175 ocen)

Smaczne , szybkie w wykonaniu świąteczne ciasto drożdżowe z makiem ....

Składniki:

  • CIASTO :
    60 dkg. mąki
    25 dkg. masła lub margaryny
    7 dkg. drożdży
    c. waniliowy
    1/2 łyżeczki soli
    3łyżki kwaśnej śmietany
    3/4 szkl. cukru
    2 jaja + 3żółtka
    MASA MAKOWA :
    40dkg. maku
    3żółtka
    2 jajka
    aromat migdałowy
    5dkg roztopionego masła
    2-3 łyżki miodu
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec świąteczny 1. MASA MAKOWA :
    Mak przepłukać na bardzo gęstym sitku , ugotować 15 minut , wystudzić ,zmielić 3x, dodać żółtka, jajka , cukier do smaku, miód , roztopione masło, aromat migdałowy
    CIASTO DROŻDŻOWE:
    Masło połączyć z mąką ,dodać cukier kryształ , c. waniliowy sól , jajka + żółtka , drożdże rozpuścić w śmietanie dodać do reszty składników , wszystko razem dobrze wyrobić . Ciasto podzielić na 3 części . Rozwałkować , wyłożyć pierwszy placek do formy o wymiarach 32/22cm. na placek rozłożyć masę makową , przykryć plackiem , druga część maku i ostatnia część ciasta . Tak przygotowany placek zostawić na noc w chłodnym miejscu . Przed pieczeniem ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem . Piec około 35-40 minut w temp. 170-175*C.

Porady

Mak gotowałam w mleku , wydaje mi się że tak ugotowany mak ma lepszy smak :) Z miękkiego masła i mąki zrobiłam tak jakby kruszonkę i dodałam resztę składników , można też mąkę posiekać z tłuszczem nożem ale wtedy jest więcej z ciastem " zabawy" :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować