Drożdżowy "Goście jadą"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto to jest przepyszne i długo wilgotne, jest robione na prawdziwych drożdżach a w dodatku bardzo proste i szybkie..w sam raz na spotkania z bliskimi.Można je robić z każdym dostępnym owocem..wiosną/latem z porzeczkami,truskawkami,rabarbarem, a jesienią/zimą z śliwką lub jabłkiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto: 1 kostka drożdży, 1 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, szczypta soli, 3/4 szkl. mleka, 1 szkl. oliwy, 4 szkl. mąki
    Kruszonka: 1 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru,1/2 kostki masła

Drożdżowy "goście jadą" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do miski wrzucać po kolei- rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, 4 jajka- rozkłócone ze szczyptą soli, 3/4 szkl. mleka (odrobinę podgrzane), oliwę i przesianą mąkę. Nie mieszając, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny. Po 1,5 h wymieszać składniki i wylać na blaszkę, położyć wybrany owoc. Posypać kruszonką. Piec 35-40 min w 170 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy