Drożdżowy cynamonowiec do odrywania

4.48 (194 ocen)

Prawdziwy smakołyk dla miłośników cynamonu. I w dodatku nie trzeba go kroić nożem :)

Składniki:

  • CIASTO:
    20 g świeżych drożdży
    150 ml mleka
    50 g cukru
    400 g mąki pszennej + do podsypania
    pół łyżeczki soli
    2 jajka
    50 g masła + do wysmarowania keksówki
    NADZIENIE:
    70 g masła
    100 g brązowego cukru trzcinowego
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowy cynamonowiec do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozetrzeć w kubeczku z łyżką cukru, dwoma łyżkami przesianej mąki i połową mleka. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Masło stopić w rondelku nie pozwalając, żeby za mocno się zagrzało. Do mąki dodać pozostały cukier, sól, letnie masło, resztę mleka, rozbełtane jajka (powinny mieć temperaturę pokojową) i wyrośnięty zaczyn. Najpierw dokładnie wymieszać składniki łyżką, a następnie dłonią wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić objętość.
  • 2. Keksówkę o wymiarach 9x27 cm (może być troszkę mniejsza) wysmarować masłem. 70 g masła potrzebnego do nadzienia roztopić w rondelku. W miseczce wymieszać cukier trzcinowy i cynamon. Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat. Rozwałkować go na prostokąt o wymiarach około 30x60 cm. Powierzchnię, przy pomocy pędzelka, posmarować roztopionym masłem (łyżkę zostawić do posmarowania wierzchu ciasta) i równomiernie posypać mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu (łyżkę zostawić do posypania wierzchu ciasta). Rozwałkowany prostokąt pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. Paski ułożyć jeden na drugim i pokroić w poprzek na 6 prostokącików. Kawałki ciasta ułożyć w blasze pionowo, jeden za drugi, na dłuższym boku. Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. Po wyrośnięciu wierzch posmarować odłożoną łyżką roztopionego masła i posypać odłożoną mieszanką cukru i cynamonu. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić ciastu prawie całkowicie wystygnąć w foremce i dopiero wyłożyć na kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Cynamon Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować