Drożdzowy chlebek z cynamonem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

To drożdżowe, puszyste ciasto jest wystarczająco słodkie żeby jeść je samo, bez żadnych dodatków, a do tego bardzo łatwo się je robi.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 3 szklanki
    - cukier: 0.25 szklanki
    - saszetka drożdży: 7 gramów
    - roztopione masło: 60 gramów
    - jajka: 2 gramy
    - mleko: 0.33 szklanki
    - ciepła woda: 0.25 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie

    - brązowy cukier: 1 szklanka
    - cynamon: 2 łyżki
    - kardamon: 1 łyżeczka
    - roztopione masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdzowy chlebek z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, cukier, drożdże, sól. W rondelku rozpuścić masło, dolać mleko i wodę, przestudzić. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać za pomocą miksera. Dodać jajka i resztę mąki. Gdy składniki się połączą, a ciasto nie będzie przywierało do brzegów miski, przykryć ścierką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno urosnąć.
  • 2. Cynamon, kardamon i cukier wymieszać w misce, rozpuścić masło. Ciasto rozwałkować (najlepiej jeśli będzie miało prostokątny kształt). Posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką. Pociąć na paski, nałożyć je na siebie i przeciąć na 6 części. Prostokątną formę* wyłożyć papierem, ułożyć części ciasta warstwami do góry. Piec w 180 stopniach przez 35 minut.



    *moja forma miała około 30 cm długości i 12 szerokości
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować