Drożdżowy chleb z ziemniakami

0 (0 ocen)

Przepyszny chleb drożdżowy. Z dodatkiem ziemniaków, które sprawiają, że jest mięsisty i dłużej świeży

Składniki:


  • zaczyn:
    100 g wody
    1 szczypta drożdży
    3 g soli
    150 g mąki pszennej chlebowej
    ciasto właściwe:
    200 g wody
    125 g ziemniaków
    1 łyżeczka cukru
    6 g drożdży
    350 g mąki pszennej chlebowej
    6 g soli

Drożdżowy chleb z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Do misy robota wlać wodę, dodać szczyptę drożdży (niewielki okruszek świeżych lub szczypta suszonych), wymieszać aby się rozpuściły. Dodać sól i mąkę i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 14-16 godzin w temp. pokojowej.

    Ziemniaki wrzucić do wody, dodać cukier i drożdże i zmiksować całość blenderem. Wlać do wyrośniętego zaczynu.

    Dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić i uformować kulę.
    Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do napuszenia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 180 i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy