Drożdżowy chleb z pęczakiem

0 (0 ocen)

Puszysty i lekki, a zarazem sycący chleb drożdżowy wzbogacony o kaszę pęczak i słonecznik.

Składniki:


  • 200 ml wody
    1 łyżeczka cukru
    10 g drożdży świeżych
    2 łyżki oliwy
    350 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    100 g pęczaku
    Słonecznik do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Drożdżowy chleb z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.

    Do misy robota wsypać mąkę pszenną, dodać sól. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota, dodać oliwę oraz kaszę. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto przełożyć do długiej keksówki, wyścielonej papierem. Wierzch posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką, odstawić do napuszenia.

    Gdy chleb wyrośnie wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 stopni. wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować