Drożdżowo – piernikowe serca nadziane wiśniami

5 (141 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Zrobione z myślą o moich kochanym narzeczonym :) Słodkie serduszka z jeszcze słodszym wnętrzem :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżka cukru
    1 łyżka wody
    25 gram drożdży
    0,5 kostki margaryny
    wiśnie w słodkim syropie
    lukier
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowo – piernikowe serca nadziane wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem, gdy już będą wodniste to dodajemy do nich wodę i mieszamy. Na stolnicy wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy przyprawę do piernika oraz kakao – siekamy razem z margaryną. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i całość zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kule, przekładamy do miski i zalewamy bardzo zimną wodą (z kranu). Odstawiamy na 1-1,5h w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z wody, lekko opruszamy mąką i zagniatamy raz jeszcze – cienko wałkujemy i wykrawamy serca (jedno odrobinę większe od drugiego), ja serduszka wycinałam ręcznie, gdyż foremki są trochę za małe.
  • 2. Na każdym sercu układamy po 3 wiśnie odsączone z syropu, boki delikatnie smarujemy wodą, przykładamy większe serca, zlepiamy boki i mocno je dociskamy widelcem. Serduszka pieczemy 13-15 minut w 180*. Ostudzone dekorujemy słodkim lukrem i perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować