Drożdżówki ze śliwkami

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bułki nie są zbyt słodkie. Piekę je od lat na różne spotkania.

Składniki:

  • 15 dużych śliwek węgierek
    50 dag mąki
    ok. 1 szkl. mleka
    5 dag drożdży
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    1/2 kostki masła
    2 jajka
    łyżeczka startej skórki z cytryny
    cynamon
    cukier puder

    Kruszonka:
    1 i 1/3 szkl. mąki
    kostka masła
    1 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i łyżkę cukru rozpuszczamy w 1/2 szkl. ciepłego mleka i mieszamy
    z 3 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Jedno jajko rozkłócamy z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Mieszamy z resztą mąki i mleka oraz skórką z cytryny. Solimy. Wlewamy rozczyn i roztopione schłodzone masło. Wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Z ciasta robimy wałek, kroimy na 15 porcji, każdą rozpłaszczamy. Pośrodku kładziemy po śliwce i formujemy bułki. Odstawiamy na 30 minut. Drugie jajko rozkłócamy, smarujemy bułki.
  • 4. Z masła, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę. Posypujemy bułki. Pieczemy
    ok. 35 minut w temperaturze 160°C. Ciepłe oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować