Drożdżówki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz/roztopione masło/ i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min).Ja stawiam na kuchence a piekarnik włączam na około 50 stopni/
W tym czasie przygotować śliwki / umyć i usunąć pestki/
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką lub kubkiem) o średnicy 8cm. (Ciasto, pozostałe po wykrojeniu kółek, zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. Posypać dołek 1/2 łyzeczki bułki tartej , na to położyć śliwkę.
Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.smacznego.
Z podanej porcji wychodzi ( około 14 sztuk)
Porady
składniki /jajka, drożdze.. powinny mieć temp. pokojową nie mogą być zimne
Komentarze