Drożdżówki z waniliowym serem i jagodami

0 (0 ocen)

  • Średni

Miało być ciasto, ale nie miałam niestety tyle owoców więc padło na drożdżówki i wcale nie żałuję, bo są przepyszne.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 180 gramów
    - drożdże swieże: 15 gramów
    - mleko: 0.25 szklanki
    - masło stopione: 40 gramów
    - cukier: 4 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    SER::
    - Ser półtłusty: 250 gramów
    - cukier waniliowy domowej roboty: 3 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - żółtko: 1 sztuka
    - jagody: 10 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Jagodzianki Desery

Drożdżówki z waniliowym serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z jagodami 1. Z tej porcji wyszło mi 9 drożdżówek.

    Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć, kiedy się rozpuszczą zalać mlekiem, wymieszać, dodać jajko, przesianą mąkę i masło.

    Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.

    Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować, szklanką wykroić kółka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut.

    Ser zmiksować z cukrem, żółtkiem i masłem.

    W wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienia łyżką, w środek nakładać ser, a na ser położyć jagody.

    Brzeg drożdżówek można posmarować rozkłóconym jajkiem.

    Drożdżówki piec w 190' ok. 15-20 minut aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody Mąka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować