Drożdżówki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Budyń rozrobić, posłodzić i ugotować w 650 ml mleka. Odstawić do przestygnięcia.
2.Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części - połówki lub ćwiartki jeśli są duże.
3.CIASTO: Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Nie trzeba robić zaczynu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie formować z ciasta kulki i wałkować na grubość 0,5 cm. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i ponownie odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
4.Następnie spodem szklanki zrobić wgłębienia w każdej bułce i nałożyć budyń i truskawki.
5.KRUSZONKA: Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę i posypać nią bułki.
6.Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut aż bułki się zarumienią.
Porady
Można użyć również innych owoców, np. malin, porzeczek lub jagód.
Komentarze