Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Puszyste bułeczki z budyniem, owocami i kruszonką. Idealne na leniwe, słodkie, weekendowe śniadanie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na 12-15 bułek w zależności od wielkości:

    ciasto na bułki:
    0,5 kg mąki pszennej typ 450
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    250-270 ml lekko ciepłego mleka
    80 g miękkiego masła
    2 saszetki drożdży instant

    nadzienie:
    1,5 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
    650 ml mleka
    2 łyżki cukru (lub ile kto lubi)
    300-350 g truskawek

    kruszonka:
    80 g masła
    80 g cukru
    160 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NADZIENIE: Budyń rozrobić, posłodzić i ugotować w 650 ml mleka. Odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części - połówki lub ćwiartki jeśli są duże.
  • 3. CIASTO: Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Nie trzeba robić zaczynu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie formować z ciasta kulki i wałkować na grubość 0,5 cm. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i ponownie odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
  • 4. Następnie spodem szklanki zrobić wgłębienia w każdej bułce i nałożyć budyń i truskawki.
  • 5. KRUSZONKA: Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę i posypać nią bułki.
  • 6. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut aż bułki się zarumienią.

Porady

Można użyć również innych owoców, np. malin, porzeczek lub jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować