Drożdżówki z truskawkami

0 (0 ocen)

Drożdżówki pasują na deser oraz na drugie śniadanie czy podwieczorek. Wspaniale sprawdzą się też podczas pikniku:)

Składniki:

  • Składniki:
    2 i 3/4 szkl. mąki pszennej,
    25g świeżych drożdży,
    jajko,
    60g masła lub margaryny,
    szczypta soli,
    3 łyżki drobnego cukru,
    1/2 szkl. ciepłej wody,
    250g świeżych truskawek.

    Kruszonka:
    125g mąki pszennej,
    60g drobnego cukru,
    60g zimnego masła lub margaryny.

Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe drożdżówki 1. W ciepłej wodzie rozpuścić rozkruszone drożdże, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i cukrem. Dodać zaczyn, jajko oraz stopione masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • surowe drożdżówki2 2. Po godzinie uderzyć pięścią w ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 10 minut. Następnie dnem szklanki, mniejszej od naszych drożdżówek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nadzienia.
  • surowe drożdżówki3 3. Truskawki umyć pokroić w kosteczkę. Na każdym placuszku układać około czubatej łyżki pokrojonych owoców.
  • surowe drożdżówki4 4. Mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, palcami zagnieść kruszonkę.
  • surowe drożdżówki5 5. Sporą porcję kruszonki nakładać na wierzchu drożdżówek. Piec ok. 18-20 min w temp. 190-200st. Ostudzić i polukrować.

Porady

Z podanych składników otrzymujemy 12 drożdżówek. Można użyć dowolnych owoców, jednak truskawki nadają się idealnie, bo puszczają odpowiednią ilość soku i są wystarczająco słodkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy