Drożdżówki z truskawkami

0 (0 ocen)

Mięciutkie i pachnące domowe drożdżówki z truskawkami. Pachnące i pyszne.

Składniki:


  • Ciasto drożdżowe:
    350 g mąki pszennej typ 500
    150 g mąki orkiszowej typ 650
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
    1 jajko
    70 g masła
    25 g drożdży świeżych
    230 ml ciepłego mleka
    truskawki
    Do posmarowania:
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej
    50 g cukru
    50 g masła
    Lukier:
    1 szkl cukru pudru
    3-4 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać odlać około 100 ml wsypać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, pokruszyć drożdże i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować.
    Do misy miksera przesiać mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem. Gdy składniki już zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i miksujemy do momentu aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy około 10 minut. Ciasto może się lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Lekko oprószyć z wierzchu mąką, przykryć misę ściereczką i odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć na podsypany mąką blat i podzielić na 9 części. Z każdej części uformować okrągłą kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po wyrośnięciu dnem z szklanki docisnąć na środku do samej blaszki. Pędzelkiem dokładnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i do wgłębienia włożyć po 3-4 truskawki. Na wierzchu obficie posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika gór-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Zimne polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
    Kruszonka: z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę.
    Lukier: z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować