Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki suche (mąkę, cukier , drożdże, sól) mieszamy.
(Jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczęły pracować)
W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka z roztopionym masłem i mlekiem. Wlewamy mieszaninę do składników suchych i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodajemy po troszku mąki.
Ciasto odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Kiedy ciasto już wyrośnie odrywamy po kawałku formujemy kulki na wierzchu, które układamy po 2,3 truskawki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
Z mąki, cukru i roztopionego masła zagniatamy ciasto.
Komentarze