Drożdżówki z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

świeże domowe bułeczki z truskawkami są najlepsze

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    4 łyżki cukru
    14 gram drożdży suchych
    60 gram masła
    3/4 szklanki mleka
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta soli

    truskawki

    kruszonka:
    1/2 szklanki mąki
    5 łyżki cukru
    60 gram
    masła
    cukier waniliowy

Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche (mąkę, cukier , drożdże, sól) mieszamy.
    (Jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczęły pracować)

    W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka z roztopionym masłem i mlekiem. Wlewamy mieszaninę do składników suchych i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodajemy po troszku mąki.

    Ciasto odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.
    Kiedy ciasto już wyrośnie odrywamy po kawałku formujemy kulki na wierzchu, które układamy po 2,3 truskawki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

    Kruszonka:
    Z mąki, cukru i roztopionego masła zagniatamy ciasto.

    Bułeczki pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Komentarze

Podobne przepisy