Drożdżówki z serem i wiśniami

0 (0 ocen)

idealne do popołudniowej kawki

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
    250 g masła
    3 łyżki cukru
    10 dag drożdży
    200 g kwaśnej śmietany 18 %
    4 żółtka
    60 dag sera twarogowego tłustego
    2 żółtka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    50 dag wiśni bez pestek
    lukier do polania drożdżówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z serem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć w mniejszym garneczku. Dodać do nich cukier i 2 łyżki kwaśnej śmietany. Razem dobrze rozetrzeć. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Dodać do niej roztopione i ostudzone masło, resztę śmietany, 4 żółtka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem dobrze wymieszać starając się jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Twaróg wymieszać z 2 żółtkami, oraz cukrem waniliowym. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto odrywać po kawałku a następnie uformować z niego płaski placek i położyć na papierze do pieczenia. Na środku każdego placka zrobić delikatne wgłębienie. W to wgłębienie kłaść porcję sera. Na wierzchu posypać wiśniami. Piec w piekarniku 30 minut w 180 st C lub do tzw "suchego" patyczka. Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować