60 dag mąki pszennej
250 g masła
3 łyżki cukru
10 dag drożdży
200 g kwaśnej śmietany 18 %
4 żółtka
60 dag sera twarogowego tłustego
2 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 dag wiśni bez pestek
lukier do polania drożdżówek
Drożdżówki z serem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć w mniejszym garneczku. Dodać do nich cukier i 2 łyżki kwaśnej śmietany. Razem dobrze rozetrzeć. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Dodać do niej roztopione i ostudzone masło, resztę śmietany, 4 żółtka i wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem dobrze wymieszać starając się jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Twaróg wymieszać z 2 żółtkami, oraz cukrem waniliowym. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto odrywać po kawałku a następnie uformować z niego płaski placek i położyć na papierze do pieczenia. Na środku każdego placka zrobić delikatne wgłębienie. W to wgłębienie kłaść porcję sera. Na wierzchu posypać wiśniami. Piec w piekarniku 30 minut w 180 st C lub do tzw "suchego" patyczka. Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem.
Komentarze