Drożdżówki z serem i powidłami

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Klasyczne okrągłe drożdżówki z serem i powidłami w środku. Proste, smaczne, puszyste.Uwiebiam

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 500g mąki pszennej
    • 4 łyżki cukru
    • 40g drożdży
    • 250ml mleka
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny

    Nadzienie:
    • 300g twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego)
    • 30g masła
    • 80g cukru
    • 2 żółtka
    • 1 cukier waniliowy

    Lukier:
    • Cukier puder
    • Pół cytryny

    Dodatkowo:
    • 1 jajko
    • Powidła 1 słoiczek

    Wychodzi ok 14 szt. drożdżówek
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z serem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto. Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok.
  • 2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  • 3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min).
  • 4. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo ser.
  • 5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką lub kubkiem) o średnicy 8cm.
  • drożdżóki z serem  powidłami 6. Krążki ułożyć w odstępach na blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5cm). Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym i powidłami po połowie.
  • drożdżówki 7. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera i powideł nie smarować). Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C.
  • 8. Po wyciągnięciu i wystudzeniu drożdżówek z piekarnika lukrujemy je wymieszanym cukrem pudrem wciśnietą cytryną i odrobiną wody.
    Smacznego

Porady

Nadzienie może być dowolne kto co lubi np. budyń, dżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować