Drożdżówki z serem i czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, miękkie drożdżówki z serem i czerwoną porzeczką polane lukrem. Połączenie sera i porzeczki jest doskonałe! Można dać jej nawet więcej niż w podanym przeze mnie przepisie. Polecam!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    100 g białego mielonego sera
    1 białko
    1 zaokrąglona łyżka cukru
    1 bardzo płaska łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 7 g)

    ok. 50 g czerwonej porzeczki do posypania wierzchu

    Ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    100 ml mleka
    50 g cukru
    2 żółtka
    50 ml oleju
    270 g mąki pszennej krupczatki
    szczypta soli

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    ok. 2 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z serem i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:
    Do miski wyłożyć mielony ser, dodać białko, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką na jednolitą masę.
  • 2. Ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, żółtka, olej, sól i mąkę. Krótko wyrobić na jednolite ciasto. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 6 części. Każdą część uformować na kształt kulki, rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na koło o średnicy ok. 10-11 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W lekko podrośniętych drożdżowych kołach wycisnąć szklanką o średnicy (mierząc po dnie) ok. 6,5 cm głęboki dołek, mocno dociskając do blaszki. Do każdego dołka wyłożyć ok. 1 łyżki masy serowej, posypać porzeczkami. Piec ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ostudzić, polać lukrem.
  • 3. Lukier:
    Do miski wsypać cukier, dodać wodę, utrzeć łyżką.

Porady

Zamiast porzeczek można dać maliny (ok. 3-4 sztuk do każdej drożdżówki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować