Drożdżówki z serem

0 (0 ocen)

Idealne do szkoły,pracy czy w podróż.

Składniki:

  • Ciasto:
    (10-12 sztuk)
    40 g drożdży świeżych
    1 szklanka mleka
    1/2 kg mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki oleju
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    Nadzienie serowe:
    1 kostka sera
    1 żółtko
    cukier waniliowy
    5 łyżeczek cukru
    Lukier:
    2 łyżki śmietany
    2 filiżanki cukru pudru
    1 kropla aromatu

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Drożdże połączyć z odrobiną ciepłego mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie serowe:
    Ser połączyć z pozostałymi składnikami.Dokładnie rozgnieść widelcem.
  • 3. Lukier:
    Połączyć wszystkie składniki aż lukier będzie gęsty, polukrować bułeczki.
  • drożdżówki z serem 4. Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 10-12 porcji i uformować bułeczki.Odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym białkiem.Piec w temperaturze 170'C około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy