Drożdżówki z dużą ilością białego sera w lekkim i puszystym cieście drożdżowym. Po upieczeniu smakują i pachną niczym wyborny sernik! Idealne do porannej kawy czy na piknik za miastem!
2 godz.
Składniki:
Składniki na 2 keksówki:
3/4 szklanki mleka
cukier waniliowy
80 g masła
1/4 szklanki cukru
2 jaja
1 opakowanie suchych drożdży instant (7g)
1/4 łyżeczki soli
3 szklanki mąki plus mąka do podsypania
Masa serowa:
400 g sera
1 jajko
cukier waniliowy
2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić, ostudzić. Mleko z cukrem waniliowym podgrzać - (nie gotować!) zdjąć z ognia. Jaja wybić do miseczki i roztrzepać. Do letniego mleka wlać roztopione masło, dodać cukier i jaja, wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól, wymieszać. Następnie wlać mleko wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie z łatwością odchodziło od ręki i boków miski.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 - 1,5 godziny).
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą krótko wyrobić. Następnie każdą rozwałkować na prostokąt o szerokości keksówki delikatnie podsypując w razie konieczności mąką. Na rozwałkowane ciasto rozsmarować masę serową i zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku. Pokroić na plastry o grubości 3,5 cm.
3.Gotowe drożdżówki przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia,bardzo blisko siebie - powinny się stykać! Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
4.Piec w temperaturze 200 st. C przez około 35 - 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Komentarze