DROŻDŻÓWKI Z SEREM

5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

moje ulubione drożdżówki, które postanowiłam zrobić sama, wyszły rewelacyjne

Składniki:

  • CIASTO:
    350 g mąki
    35 g drożdży
    3/4 szkl. mleka
    2 żółtka
    1/3 kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli

    Nadzienie:
    200 g twarogu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    cukier do smaku
    3 łyżki wiórek kokosowych

    Dodatkowo:
    mąka do oprószania
    białko do posmarowania
    lukier
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  • 2. W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i wiórkami na jednolitą masę.
  • ciasto 3. Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy w kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem.
  • ciasto 4. Zwijamy do środka jeden bok.
  • ciasto 5. Następnie nakładamy drugi bok.
  • ciasto 6. Ciasto tniemy na 8 równych kawałków.
  • ciacho 7. Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy jeden z końców o 180 stopni. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Smarujemy rozbełtanym białkiem, i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować