Drożdżowki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
2.Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć.
3.Z ciasta formować prostokąt na wielkość stolnicy, przekroić go na pół, na jednej połowie ułożyć nadzienie. Przykryć płatem ciasta bez nadzienia, lekko docisnąć. Pokroić radełkiem lub nożem na długie prostokąty (20 cmx3 cm), każdy tak otrzymany prostokąt skręcić jak spiralkę kilka razy aby powstał świderek, ułożyć bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
4.Piekarnik nagrzać do 170 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.
Wystudzić.
Porady
Te same bułki można zrobić z masą makową lub marmoladą
Komentarze