Drożdżowki z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne bułki rozpływające się w ustach z dużą ilością sera i chrupiącymi płatkami migdałów

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1/2 szkl. cukru
    2 jajka
    50 g topionego masła lub 1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    szczypta soli

    Nadzienie:
    500 g białego sera
    4 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki budyniu w proszku waniliowego

    płatki migdałów




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżowki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
    Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
    Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć.
  • 3. Z ciasta formować prostokąt na wielkość stolnicy, przekroić go na pół, na jednej połowie ułożyć nadzienie. Przykryć płatem ciasta bez nadzienia, lekko docisnąć. Pokroić radełkiem lub nożem na długie prostokąty (20 cmx3 cm), każdy tak otrzymany prostokąt skręcić jak spiralkę kilka razy aby powstał świderek, ułożyć bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 170 st C.
    Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.
    Wystudzić.

Porady

Te same bułki można zrobić z masą makową lub marmoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować