Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zagnieść w misce,przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
2.Podzielić ciasto na 3 części.Każdą rozwałkować, na stolnicy obsypanej mąką,na prostokąt na grubość ok.0,5 cm.Nałożyć masę serową,zwinąć w rulon i pokroić na 5 cm kawałki.Każdą drożdżówkę przycisnąć w połowie patyczkiem tak aby rozeszło się nadzienie.
Piec w nagrzanym piekarniku 170 C ok.pół godziny,aż będą rumiane.Ja piekę na blaszce z wyposażenia piekarnika ,na którą wchodzi 9 drożdżówek.Trzeba pamiętać o odstępach,ponieważ rosną.
3.Po upieczeniu i ostygnięciu polać lukrem.
Porady
Równie pyszne są z nadzieniem makowym(masa makowa gotowa) lub z marmoladą.
Komentarze