DROŻDŻÓWKI Z SEREM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo smakują mojej rodzince:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    250g margaryny
    3 jajka
    10 g drożdży
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    NADZIENIE:
    750g białego sera
    0,5 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki śmietany 12% lub 18%

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść w misce,przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
  • patyczek 2. Podzielić ciasto na 3 części.Każdą rozwałkować, na stolnicy obsypanej mąką,na prostokąt na grubość ok.0,5 cm.Nałożyć masę serową,zwinąć w rulon i pokroić na 5 cm kawałki.Każdą drożdżówkę przycisnąć w połowie patyczkiem tak aby rozeszło się nadzienie.
    Piec w nagrzanym piekarniku 170 C ok.pół godziny,aż będą rumiane.Ja piekę na blaszce z wyposażenia piekarnika ,na którą wchodzi 9 drożdżówek.Trzeba pamiętać o odstępach,ponieważ rosną.
  • 3. Po upieczeniu i ostygnięciu polać lukrem.

Porady

Równie pyszne są z nadzieniem makowym(masa makowa gotowa) lub z marmoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy