Drożdżówki z makiem

4.5 (163 ocen)

Mak za mną chodził już od dłuższego czasu, ale nie byłam zdecydowana, na co mam tak naprawdę ochotę.A, że przy wczorajszych porządkach w lodówce okazało się, ze drożdże kończą termin postanowiłam zrobić drożdżówki. I to był strzał w dziesiątkę.Wyszło ich całe mnóstwo tak, więc były i prezenty. Moi

Składniki:

  • 1 kg mąki
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 l mleka
    5 dag drożdży
    szczypta soli
    czubata łyżka masła ( ja daję 2 wtedy jest bardziej maślany smak )
    puszka masy makowej ( u nie Bakalland gramatura 850g)
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z makiem 1. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.
    Masło roztopić i ochłodzić, ma być ciepławe.
    Mąkę i resztę składników połączyć. Wyrobić na jednolitą masę. Na koniec dodać ciepły tłuszcz i ponownie wyrobić, aż będzie odchodzić od ręki.
    Pozostawić w ciepłym miejscu na ok godzinę.

    Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na stolnicy i wysmarować masą makową
    Następnie dokładnie zwijamy w rulon jak na makowiec i kroimy na kawałki ( ok 4 cm) i układamy na blaszce. Pamiętamy o tym aby wysmarować jajkiem
    Pieczemy ok 30 min w temp 200 st
    U mnie drożdżówki były w dwóch wersjach. Z lukrem i bez.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować