Drożdżówki z kaszą gryczaną

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 5 dag drożdży
    ● żółtko
    ● 5 dag masła
    ● 250 ml mleka
    ● łyżeczka cukru
    ● sól
    Farsz:
    ● 15 dag kaszy gryczanej
    ● tłuszcz do smażenia
    ● cebula
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Drożdżówki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy. Cebulę
    obieramy i kroimy w kostkę.
    Szklimy na tłuszczu, dodajemy
    kaszę i doprawiamy.
  • 2. Drożdże mieszamy z kilkoma
    łyżkami ciepłego mleka,
    cukrem i łyżeczką mąki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrabiamy 15 minut z mąką,
    szczyptą soli, żółtkiem i resztą
    mleka. Wlewamy roztopione
    masło. Wyrabiamy 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 3. Formujemy placki. Posypujemy
    mąką, nakładamy
    kaszę i lepimy kule. Odstawiamy
    do wyrośnięcia. Pieczemy
    55 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

To może cię zainteresować