Drożdżówki robi się dosyć szybko, zwijanie wcale nie takie trudne jak by się wydawało a efekt końcowy powalający.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
250 ml mleka
80 g masła
80 g cukru
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
jabłka prażone w słoiku
migdały płatki
białko do posmarowania
cukier puder do oprószenia
Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać wsypać łyżeczkę cukru, mąki i dodać drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach około 3-4 minuty. Wlać rozpuszczone letnie masło i ponownie miksować około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę.
Zimne drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Porady
Jabłka możemy zastąpić nutellą, dżemem lub powidłami.
Komentarze