Drożdżówki z jabłkami

4.5 (166 ocen)

Drożdżówki robi się dosyć szybko, zwijanie wcale nie takie trudne jak by się wydawało a efekt końcowy powalający.

Składniki:


  • 0,5 kg mąki pszennej
    250 ml mleka
    80 g masła
    80 g cukru
    30 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    jabłka prażone w słoiku
    migdały płatki
    białko do posmarowania
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać wsypać łyżeczkę cukru, mąki i dodać drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach około 3-4 minuty. Wlać rozpuszczone letnie masło i ponownie miksować około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę.
    Zimne drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Porady

Jabłka możemy zastąpić nutellą, dżemem lub powidłami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować