Drożdżówki z gruszkami i budyniem

4.45 (190 ocen)

Wymarzony jesienny deser.

Składniki:

  • Składniki na 10-12 sztuk:

    CIASTO DROŻDŻOWE:

    250-300 g mąki
    1/4 kostki świeżych drożdży (25g)
    pół szklanki mleka (125 ml)
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy (10g)
    1 jajko
    80 g masła
    szczypta soli

    NADZIENIE:

    1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na zdjęciach o smaku krówki) + 400 ml mleka
    2-3 gruszki
    1 łyżeczka cynamonu

    KRUSZONKA:

    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki

    mleko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

4.45 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżówki z gruszkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Proszek budyniowy rozrabiamy w 100 ml mleka, dodajemy cukier zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Resztę mleka zagotowujemy. Gotujemy gesty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. CIASTO DROŻDŻOWE:
    Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru i wkruszamy drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5-10 minut.
    W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
    Do miski wsypujemy 250 g mąki, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy. Robimy dołek, do którego wbijamy jajko i dodajemy wyrośnięte drożdże. Chwilę wyrabiamy, po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy dość długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. 0,5cm. Smarujemy budyniem i posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę, obranymi ze skórki gruszkami. Oprószamy cynamonem. Ciasto zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na ok. 2 cm ślimaki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  • 4. Przygotowujemy kruszonkę:
    Masło zagniatamy z cukrem i mąką. Rozgniatamy w palcach. Podrośnięte drożdżówki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować