Drożdżówki z dżemem i serem

4.5 (155 ocen)

Drożdżówki są wyśmienite, pasują zarówno do filiżanki kawy, jak i do gorącego kakao.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag drożdży,
    300ml mleka,
    8 dag cukru,
    1/2 kg mąki pszennej,
    15 dag stopionej margaryny,
    szczypta soli,
    3 żółtka.

    Nadzienie:
    30 dag mielonego półtłustego twarogu,
    10 dag cukru,
    jajko.

    Kruszonka:
    5 dag mąki,
    5 dag margaryny,
    8 dag cukru,
    dżem,
    jajko.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Drożdżówki z dżemem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, połowy mleka, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru zrobić zaczyn. Do mąki dodać szczyptę soli, żółtka, resztę cukru, pozostałe mleko, zaczyn oraz letnią margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godz.
  • 2. Twaróg utrzeć z cukrem i jajkiem. Z ciasta utoczyć wałek, podzielić na ok. 20 części, uformować małe placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej drożdżówki kłaść łyżkę masy twarogowej, odstawić na 20 min.
  • 3. Jajko rozkłócić, posmarować nim brzegi drożdżówek. Na twaróg nałożyć po łyżeczce dżemu. Z mąki, cukru i margaryny zrobić kruszonkę, posypać wierzch drożdżówek. Piec ok. 25 min w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować