Drożdżówki z czekoladowym budyniem

4.5 (177 ocen)

Uwielbiam samo wyrabianie ciasta, a później obserwowanie jak rośnie i rumieni się z piekarniku!!! Połączenie ciasta drożdżowego z budyniem zawsze pysznie smakuje:) Niewielki dodatek czekolady użyty do dekoracji dodatkowo podnosi walony smakowe wypieku!!!

Składniki:

  • Składniki na około 15 sztuk
    Ciasto:
    • 550 g mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 3 jajka do ciasta,
    • 1 jajko do smarowania,
    • szczypta soli
    Budyń:
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 budyń czekoladowy,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 żółtko,
    • Cukier do smaku,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka masła
    Dodatkowo:
    • ¾ tabliczki mlecznej czekolady,
    • 2 łyżki mleka

Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Drożdżówki z czekoladowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie składników do wyrośniętego rozczynu 1.
    Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Margarynę rozpuszczamy. Studzimy.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta (poza tłuszczem): jajka, sól, cukier, mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz.
  • wyrośnięte ciasto 2. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Miedzy czasie gotujemy czekoladowy budyń.
  • gotowy budyń 3. BUDYŃ:
    Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, kakao, żółtko oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Do ugotowanego dodajemy masło- mieszamy do jego rozpuszczenia. Budyń lekko studzimy ( Przed nałożeniem na ciasto może być letni, ale nie gorący).
  • nakładanie budyniu 4.
    ZWIJANIE:
    Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
    Wałkujemy je na grubość około 0,7 mm.
    Z ciasta wycinamy prostokąty. Wzdłuż jednego z krótszych boków prostokąta nakładamy budyń (około 2-3 łyżeczki).
    Drugi, krótszy bok nacinamy 4-5 razy do około połowy długości prostokąta.
  • przed pieczeniem 5. Zwijamy rogale. Uformowane przekładamy na blaszkę, układając miejscem łączenia do spodu.
    Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180°C.
    Upieczone studzimy.
  • 6. WYKOŃCZENIE: Mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niego połamaną w kostki czekoladę. Całość stawiamy na gazie i rozpuszczamy, cały czas mieszając.
    Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy drożdżówki. Pozostawiamy, by czekolada zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować