Drożdżówki z budyniem i truskawkami

4.51 (198 ocen)

Pyszne połączenie , idealne do popołudniowej kawki :)

Składniki:

  • ( na 18-20 sztuk )

    50g świeżych drożdży

    1 żółtko + 2 jajka

    1 szklanka mleka

    0,5 szklanki cukru

    600g mąki pszennej + do podsypania

    55g masła ( roztopionego i przestudzonego )



    Dodatkowo :

    2 budynie waniliowe

    1 kg truskawek
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy i rozrabiamy z letnim mlekiem , 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki . Mieszamy i odstawiamy by ruszyły .

    Jajka i żółtko ubijamy z resztą cukru na białą i puszystą masę . Do ubitych jajek wlewamy wyrośnięte drożdże i dodajemy mąkę . Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy rękoma ( można użyć miksera ze specjalną końcówką) . Pod koniec wyrabiania dodajemy ciepły tłuszcz i ponownie wyrabiamy , aż ciasto przestanie się błyszczeć . Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto urosło ( ok. 2 godz. ).

    Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu .
  • 2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm i szklanką o średnicy 8cm wycinamy koła . Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut .

    Po tym czasie w każdej drożdżówce robimy wgłębienie i napełniamy je przygotowanym budyniem . Na budyniu układamy pocięte w plasterki truskawki .

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC .

    Pieczemy ok. 15 minut aż nabiorą złotego koloru .

    Po upieczeniu drożdżówki lukrujemy .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować