Drożdżówki z budyniem i owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Najchętniej zajadają się nimi dzieciaki.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej (przesianej)
    1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
    1/2 szklanki letniego mleka
    1 średnie jajko
    2 łyżki miodu
    55g roztopionego masła
    szczypta soli

    Nadzienie:
    15 dag borówek
    30 dag malin
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    0,5 l mleka (2 budynie robimy w ilości mleka potrzebnej na jeden)
    Cukier – 3 łyżeczki do budyniu (jeśli niesłodzony) i kilka łyżeczek do posypania owoców
    1 jajko roztrzepane do smarowania wierzchu bułeczek

Drożdżówki z budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wsypać do dużej miski. Dodać cukier, mleko i całość wymieszać. Odstawić na 10 minut, a następnie dodać masło, sól i jajko. Zacząć wyrabiać powoli dosypując mąkę. Ciasto odstawić pod przykryciem na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 8 części i każdą rozwałkować. Każdy kawałek nacinamy tworząc paseczki ale zostawiając środek. Zostawić na 20 minut.
    Ugotować budyń i ostudzić. Owoce kroimy. Na każdy krążek kładziemy owoce i łyżkę budyniu i na przemian przeplatamy paski ciasta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec w 180°C przez około 20- 25 minut.

Porady

Maliny można zastąpić truskawkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy