Nadzienie:
15 dag borówek
30 dag malin
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
0,5 l mleka (2 budynie robimy w ilości mleka potrzebnej na jeden)
Cukier – 3 łyżeczki do budyniu (jeśli niesłodzony) i kilka łyżeczek do posypania owoców
1 jajko roztrzepane do smarowania wierzchu bułeczek
Drożdżówki z budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wsypać do dużej miski. Dodać cukier, mleko i całość wymieszać. Odstawić na 10 minut, a następnie dodać masło, sól i jajko. Zacząć wyrabiać powoli dosypując mąkę. Ciasto odstawić pod przykryciem na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 8 części i każdą rozwałkować. Każdy kawałek nacinamy tworząc paseczki ale zostawiając środek. Zostawić na 20 minut.
Ugotować budyń i ostudzić. Owoce kroimy. Na każdy krążek kładziemy owoce i łyżkę budyniu i na przemian przeplatamy paski ciasta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec w 180°C przez około 20- 25 minut.
Komentarze