Drożdżówki z białym serem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać pozostałe składniki, całość wyrobić (ok.5-7 minut). Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Nadzienie serowe: wszystkie składniki dokładnie utrzeć.
Kruszonka: wszystkie składniki razem wyrobić.
2.Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 30x40 cm, posmarować masą serową. Całość zwinąć w roladę, która następnie pociąć nożem na 12 równych, kawałków, kawałki ciasta wyłożyć na blaszce (dużej piekarnikowej lub 2 mniejszych o wymiarach 25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, w każdym kawałku rolady zrobić przez środek wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki (dzięki czemu bułki uzyskają odpowiedni kształt. Uformowane drożdżówki posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić na ok. godzinę do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 20-25 minut w 170 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem (1 szklanka cukru pudru utarta z sokiem z małej cytryny).
Komentarze