Drożdżówki ślimaki z dżemem

4.45 (203 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszna, pachnące i zachwycające.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej
    70 g cukru
    75 g masła
    250 ml ciepłego mleka
    25 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    słoik dżemu
    roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

4.45 (203 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Drożdżówki ślimaki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mleka, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
    Masło roztapiamy i studzimy.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, mleko, sól, masło i drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i odstawiamy na 1 - 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na blat i ponownie wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30cm x 50cm. Smarujemy je dżemem i zwijamy w roladę.
    Ostrym nożem kroimy na równe plastry. Każdy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonkiem noża naciskamy wzdłuż środka każdej bułeczki.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.
  • 3. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut.
    Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować