500 g mąki pszennej
70 g cukru
75 g masła
250 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
słoik dżemu
roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Drożdżówki ślimaki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mleka, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Masło roztapiamy i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, mleko, sól, masło i drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i odstawiamy na 1 - 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
2.Wyrośnięte ciasto wyciągamy na blat i ponownie wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30cm x 50cm. Smarujemy je dżemem i zwijamy w roladę.
Ostrym nożem kroimy na równe plastry. Każdy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonkiem noża naciskamy wzdłuż środka każdej bułeczki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.
3.Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut.
Studzimy na kratce.
Komentarze