Drożdżówki na parze

5 (164 ocen)

Propozycja na jutrzejszy obiad . Moja rodzinka uwielbia pampuchy na parze

Składniki:

  • 1 kg. mąki
    10 dkg drożdży
    1 szklanka mleka
    pół szklanki cukru
    cukier waniliowy
    pół łyżeczki soli
    2 jaja
    3 żółtka
    pół szklanki roztopionego masła
    marmolada
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drożdżówki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe pampuchy 1. Mleko lekko podgrzać , dodać drożdże , dwie łyżki cukru i trochę mąki , pozostawić do wyrośnięcia . Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników , chwile wyrabiać , ponownie odstawić w ciepłe miejsce , gdy ciasto wyrośnie robić bułeczki , można nadziewać marmoladą albo robić puste i podawać z sosem i mięsem . Gotowe bułeczki układać w naczyniu do gotowania na parze i parować każdą porcję 10-15 minut , każdą porcję bułeczek robić tuż przed położeniem na garnek . Zamiast gotowego naczynia można użyć garnka wypełnionego do połowy wodą , zawiązać na nim lnianą ściereczkę i przykryć miską wielkości garnka . Bułeczki na słodko czyli z marmoladą czy dżemem podajemy z sosem , pół szklanki mleka gotujemy z pół szklanki cukru do momentu aż zacznie gęstnieć
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować