Drożdżówki na nektarze ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dla osób, które nie tolerują mleka lub jajek. Świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta drożdżowego, a w dodatku robi się je szybciej ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 4 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka nektaru porzeczkowego
    • 50g świeżych drożdży
    • 150g margaryny
    • 4 łyżki cukru
    • ½ kg śliwek węgierek
    • 3 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki na nektarze ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nektar lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i mieszamy z połową mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Po tym czasie dolewamy roztopioną ciepłą margarynę i gnieciemy ciasto ręką, stopniowo dosypując mąki, aż do momentu, kiedy będzie na tyle gęste, że przestanie kleić się do ręki.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z miski, przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na duży prostokąt, wielkości stolnicy. Na cieście układamy połówki śliwek i równomiernie posypujemy kaszą.
  • 4. Zwijamy ciasto wzdłuż krótszego boku w rulon i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki.
  • 5. Takie ślimaki układamy przeciętą stroną na spodzie blachy, jeden obok drugiego i rozchylamy ich boki, aby zmniejszyć wolne przestrzenie między częściami ciasta.
  • 6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 90C, a kolejne 40 minut w `150C. Po wyjęciu porcjujemy na kwadraty, prostokąty lub trójkąty.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować