Drożdżówki na nektarze ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nektar lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i mieszamy z połową mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
2.Po tym czasie dolewamy roztopioną ciepłą margarynę i gnieciemy ciasto ręką, stopniowo dosypując mąki, aż do momentu, kiedy będzie na tyle gęste, że przestanie kleić się do ręki.
3.Ciasto wyjmujemy z miski, przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na duży prostokąt, wielkości stolnicy. Na cieście układamy połówki śliwek i równomiernie posypujemy kaszą.
4.Zwijamy ciasto wzdłuż krótszego boku w rulon i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki.
5.Takie ślimaki układamy przeciętą stroną na spodzie blachy, jeden obok drugiego i rozchylamy ich boki, aby zmniejszyć wolne przestrzenie między częściami ciasta.
6.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 90C, a kolejne 40 minut w `150C. Po wyjęciu porcjujemy na kwadraty, prostokąty lub trójkąty.
Smacznego!
Komentarze