Drożdżówki-kopertki z serem

4.5 (159 ocen)

  • 40 min

Moja rodzina uwielbia bułeczki drożdżowe. Te z nadzieniem serowym smakują wybornie. Jeszcze gorące znikają z półmiska. Polecam do przetestowania.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    4 szklanki mąki
    3 jajka
    5 dag świeżych drożdży
    6 dag margaryny
    2/3 szklanki mleka
    1/3 szklanki cukru
    Kilka kropli olejku waniliowego
    Szczypta soli
    Nadzienie serowe:
    50 dag tłustego sera
    1 żółtko
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
    3 łyżki kopiaste masła
    Ponadto:
    1 jajko do posmarowania
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki-kopertki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, cukier, sól, rozkruszone drożdże przełożyć do miski, dodać jajka oraz ciepłe mleko wraz z roztopionym mlekiem - zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by urosło.
    Składniki na nadzienie zmiksować na jednolitą masę.
    Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Podzielić na kwadraty o wymiarach 6x6 cm. W każdy kwadrat na środku ułożyć porcję sera, skleić rogi. Drożdżówki ułożyć w natłuszczonej formie, odstawić do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika każdą drożdżówkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20 minut na złoty kolor.

Porady

Zamiast skórki cytrynowej do sera można dodać cynamon.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować