Drożdżówki-kopertki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, cukier, sól, rozkruszone drożdże przełożyć do miski, dodać jajka oraz ciepłe mleko wraz z roztopionym mlekiem - zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by urosło.
Składniki na nadzienie zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Podzielić na kwadraty o wymiarach 6x6 cm. W każdy kwadrat na środku ułożyć porcję sera, skleić rogi. Drożdżówki ułożyć w natłuszczonej formie, odstawić do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika każdą drożdżówkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20 minut na złoty kolor.
Porady
Zamiast skórki cytrynowej do sera można dodać cynamon.
Komentarze