Drożdżówki jeżynowo-borówkowe

0 (0 ocen)

Jeśli mamy ochotę na nieskomplikowane wypieki pachnące latem, polecam drożdżówki z owocami. Takie połączenie kwaskowatych owoców, puszystego ciasta drożdżowego i słodkiego lukru smakuje pysznie.

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
    • 600 g mąki,
    • 12 dag masła (rozpuścić),
    • 1 szklanka letniego mleka,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • Szczypta soli,
    • 3 jajka do ciasta,

    Dodatkowo:
    • Jajko do posmarowania wierzchu,
    • Jeżyny i borówki do nadzienia (po około 0,5 litra owoców)

    Lukier:
    • 3 łyżki mleka,
    • cukier puder, około 1 szklanka (tyle by uzyskać konsystencję lukru).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki jeżynowo-borówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed wyrośnięciem 1. W mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
    Do gotowego, wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy letni tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Gotowe, odchodzące od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • podział na paski 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Dzielimy je na dwie części, by łatwiej było nam formować drożdżówki.
    Pierwszą połowę ciasta wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 22x 18 cm (grubość ciasta to około 1,5 cm -2 cm). Ciasto dzielimy wzdłuż na około 7 pasków.
  • sklejanie 3. Każdy pasek zlepiamy końcami formując kółko.
  • uformowane ósemki 4. Utworzone koła przekręcamy w połowie, tak by powstały ósemki.
    Gotowe ósemki przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do podrośnięcia.
  • wykonanie wgłębień 5. Gdy ciasto wyrośnie za pomocą literatki robimy w ósemce dwa zagłębienia.
  • nakładanie owoców 6. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek pierwszego zagłębienia nakładamy, jeżyny, a w środek drugiego borówki.
    Drożdżówki wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumieniania.
    Po wyjęciu, jeszcze ciepłe umieszczamy na kratce i smarujemy lukrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Taką samą czynność wykonujemy z drugą częścią ciasta.
  • lukrowanie 7. LUKIER: Mleko umieszczamy w miseczce. Stopniowo dodajemy do niego cukier puder, tyle by powstał gęsty, ale lejący lukier.
    Gotowym lukrem smarujemy brzegi jeszcze ciepłych drożdżówek. Lukrem staramy się nie polewać owoców, by nie puściły soku.

Porady

Drożdżówki możemy wykonać z dowolnymi owocami. Im większa różnorodność owoców, tym lepiej:).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jeżyny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować