drożdżówki grzebienie z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Banalnie łatwe do wykonania (w załączeniu instrukcja), co mam Wam napisać? pycha i tyle :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 320 gramów mąki pszennej
    25 gramów drożdży
    50 gramów cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    50 gramów stopionego, schłodzonego masła
    2 żółtka
    120 ml ciepłego mleka
    1 białko do ciasta (opcjonalnie, ja nie dałam)
    ponadto : około 0,5 słoiczka gęstej marmolady lub naprawdę gęstego dżemu
    1 rozkłócone białko do posmarowania
    ewentualnie gruby cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Marmolady

Drożdżówki grzebienie z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzebienie 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy dokładnie drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, odstawiamy na 15 minut do "ruszenia".

    Następnie wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki, cukru, cukru waniliowego, masła, 2 żółtek i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, odstawiamy do podwojenia objętości ( u mnie około 80 minut).

    Następnie ciasto krótko zagniatamy, formujemy z niego wałek, dzielimy na 8 równych części, z każdej formujemy kuleczkę.
  • cv cv 2. Z kuleczki wałkujemy placuszek o grubości około 4 - 5 mm, na środek nakładamy łyżeczkę marmolady.
  • fffffffffffffffffff 3. Końce zalepiamy jak w pierogach, zostawiając około 1,5 cm krawędzie
  • nnnnnnnnnnnnnnnnnnn 4. Następnie nacinamy je w 5, 6 miejscach (uważajcie, by nie przeciąć wybrzuszenia, bo marmolada przez nie wypłynie).
  • uuuuuuuuuuuuuu 5. Potem delikatnie i z czuciem naciągamy nasze drożdżówki tak, by powstał grzebień, a przerwy między nacięciami się powiększyły. Układamy grzebyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do napuszenia (ale nie więcej).
  • 6. Następnie smarujemy je rozkłóconym białkiem, możemy posypać np grubym cukrem i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w funkcji góra - dół, bez termoobiegu.

Porady

Grzebyki będą smaczne również z masą makową, budyniem lub nutellą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować