Drożdżówki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są bardzo smaczne i szybkie do zrobienia.

Składniki:

  • ● 80 dag mąki
    ● 4 dag drożdży
    ● 4 dag masła
    ● 500 ml mleka
    ● 2 jajka
    ● łyżeczka soli
    ● łyżeczka cukru
    ● sezam do posypania

Drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem,
    2 łyżkami mąki i 1/3
    szklanki mleka. Odstawiamy
    do wyrośnięcia. Masło
    roztapiamy i studzimy. Mąkę
    przesiewamy, dodajemy
    sól, zaczyn, masło, rozkłócone
    jajka i resztę letniego
    mleko (kilka łyżek zachowujemy).
    Wyrabiamy.
  • 2. Z ciasta formujemy placek
    o grubości 2 cm. Wycinamy
    krążki o śr. 5 cm. Układamy
    na blasze wyłożonej
    pergaminem i wkładamy do
    lodówki na ok. 8 godzin.
  • 3. Wyjmujemy 30 minut
    przed pieczeniem. Smarujemy
    resztą letniego mleka,
    posypujemy sezamem. Pieczemy
    ok. 8 minut w 250 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy