Drożdżówka ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealny dodatek do niedzielnego popołudnia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Zaczyn
    40g drożdży
    50ml ciepłej wody
    2 czubate łyżeczki mąki
    1 łyżeczka cukru

    Ciasto
    1 jajko
    600 g mąki
    ½ szklanki cukru
    ¾ szklanki ciepłego mleka
    30g roztopionego masła ( przestudzonego)
    Szczypta soli

    Kruszonka
    25g zimnego masła
    50g mąki
    30g cukru

    owoce

Drożdżówka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku mieszamy składniki na zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły. Do miski wrzucamy wszystkie składniki wraz z zaczynem i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ten etap trwa najdłużej i wymaga trochę siły i cierpliwości. Aby drożdżówką była puszysta należy ją napowietrzyć. Podczas wyrabiania trzeba wręcz 'zagarniać' i mieszać powietrze razem z ciastem. Kiedy ręka będzie bez problemu odchodzić od ciasta możemy je odstawić, jak zaczyn, w ciepłe miejsce, żeby również wyrosło. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę i owoce. Najpierw na ciasto układamy owoce i całość posypujemy kruszonką. Piec należy 40 minut w 180°C a po 20 minutach zmniejszyć temperaturę na 160°C

Porady

Kiedy drożdżówka wystygnie można ją dodatkowo polać lukrem, jeśli ktoś wyjątkowo lubi słodkości :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy