Drożdżówka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku mieszamy składniki na zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły. Do miski wrzucamy wszystkie składniki wraz z zaczynem i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ten etap trwa najdłużej i wymaga trochę siły i cierpliwości. Aby drożdżówką była puszysta należy ją napowietrzyć. Podczas wyrabiania trzeba wręcz 'zagarniać' i mieszać powietrze razem z ciastem. Kiedy ręka będzie bez problemu odchodzić od ciasta możemy je odstawić, jak zaczyn, w ciepłe miejsce, żeby również wyrosło. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę i owoce. Najpierw na ciasto układamy owoce i całość posypujemy kruszonką. Piec należy 40 minut w 180°C a po 20 minutach zmniejszyć temperaturę na 160°C
Porady
Kiedy drożdżówka wystygnie można ją dodatkowo polać lukrem, jeśli ktoś wyjątkowo lubi słodkości :)
Komentarze