Drożdżówka z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
2.W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajka, cukier, rozpuszczone masło, cukier waniliowy, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy miękkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3.Przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy ręką masło, mąkę i cukier tak by powstały charakterystyczne grudki.
4.Wyrośnięte ciasto wykładamy na okrągłą blaszkę. To na zdjęciu było akurat pieczone w prodiżu. Nakładamy wydrylowane wiśnie i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do podrośnięcia.
5.Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
Komentarze