Drożdżówka z wiśniami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

nie da się koło niej przejść obojętnie. Pyszna na śniadanie ze szklanką mleka, pyszna do poobiedniej herbaty... Koniecznie się skuś.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - Jajko: 2 sztuki
    - mleko: 150 mililitrów
    - cukier: 50 gramów
    - masło: 50 gramów
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie
    - drożdże: 20 gramów
    - sól: 1 szczypta
    OWOCE:
    - wiśnie (wydrylowane): 40 dekagramów
    KRUSZONKA:
    - mąka: 100 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - masło (miękkie): 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówka z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
  • 2. W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajka, cukier, rozpuszczone masło, cukier waniliowy, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy miękkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy ręką masło, mąkę i cukier tak by powstały charakterystyczne grudki.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na okrągłą blaszkę. To na zdjęciu było akurat pieczone w prodiżu. Nakładamy wydrylowane wiśnie i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do podrośnięcia.
  • 5. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować