Drożdżówka z truskawkami pod kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

Kruszonka z kokosem to był strzał w dziesiątkę,świetnie współgra ze smakiem truskawek

Składniki:

  • Tortownica 26 cm :
    300 g mąki
    20 g drożdży
    pół szklanki letniego mleka
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli

    400 g dorodnych truskawek

    Kruszonka :
    po 2 łyżki mąki, cukru, masła i wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówka z truskawkami pod kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, sól, cukier i mleko, zagnieść elastyczne ciasto, olej dodać pod koniec mieszenia.
    Przykryć ściereczką i odstawić , żeby wyrosło.
  • 2. Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć i rozwałkować dość cienko, przełożyć do tortownicy 26 cm, pozwolić mu jeszcze raz podrosnąć.
    Truskawki umyć, usunąć szypułki , przekroić na pół, ułożyć na cieście częścią przekrojoną do góry.
  • 3. Składniki na kruszonkę najpierw posiekać nożem, polem lekko zlepić palcami.
    Posypać kruszonką ciasto.
    Piec 20-25 minut w temperaturze 175-180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować