DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest super rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    5 jajek
    1 op.drożdży 10 dag
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mleka--podgrzać (musi być ciepłe)
    1 masło--rozpuścić --wystudzić
    1 cukier waniliowy
    około 1 kg truskawek
    DODATKOWO NA KRUSZONKĘ:
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła

Drożdżówka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski.Z ciepłego mleka + drożdże+ 2 łyżki cukru zrobić zaczyn.Drożdże muszą być dobrze rozpuszczone--odstawić do wyrośnięcia.
    Jajka ubić na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
    Gdy zaczyn wyrośnie wlać go do miski z mąką dodać ubite jajka,rozpuszczona margarynę i dobrze wyrobić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto napełni miseczkę przerabiamy jeszcze raz i wykładamy na przygotowaną blaszkę.Na ciasto układamy truskawki, posypujemy kruszonka i odstawiamy aby ciasto jeszcze raz podwoiło swoją objętość.Pieczemy w 170* ok 40-45 minut.

Porady

To ciasto możemy robić z różnymi owocami (sezonowymi) zawsze się udaje i zachwyca gości.

Komentarze

Podobne przepisy