Drożdżówka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski.Z ciepłego mleka + drożdże+ 2 łyżki cukru zrobić zaczyn.Drożdże muszą być dobrze rozpuszczone--odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
Gdy zaczyn wyrośnie wlać go do miski z mąką dodać ubite jajka,rozpuszczona margarynę i dobrze wyrobić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto napełni miseczkę przerabiamy jeszcze raz i wykładamy na przygotowaną blaszkę.Na ciasto układamy truskawki, posypujemy kruszonka i odstawiamy aby ciasto jeszcze raz podwoiło swoją objętość.Pieczemy w 170* ok 40-45 minut.
Porady
To ciasto możemy robić z różnymi owocami (sezonowymi) zawsze się udaje i zachwyca gości.
Komentarze