Drożdżówka z rodzynkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać 2 łyżki cukru i 3-4 łyżki mąki odstawić do wyrośnięcia . Do wyrośniętego rozczynu wbić jajka ,żółtka , dodać sól , resztę cukru , wanilię , wymieszać ,wsypać mąkę i wyrabiając stopniowo dodawać rozpuszczone i wystudzone masło , chwilę wyrabiać ,pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i żurawinę .
Ciasto podzielić na dwie równe części , wyłożyć do wcześniej przygotowanych foremek ( 10/35 cm ) , odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką .
Piec około 35-40 minut w 175 *C
KRUSZONKA:
Z podanych składników zrobić kruszonkę ,jeśli kruszonka jest zbyt sybka dodać masła .
Komentarze