Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

5 (180 ocen)

Puszysta drożdżóweczka z dodatkiem kwaskowego rabarbaru.

Składniki:

  • 500 g mąki
    100 g cukru
    cukier waniliowy
    2 jajka
    3 żółtka
    40 g świeżych drożdży
    200 ml mleka
    150 g margaryny
    szczypta soli

    KRUSZONKA
    100 g mąki (+-)
    50 g zimnego masła
    50 g cukru + - cukier waniliowy

    DODATKOWO
    kilka lasek rabarbaru
    pół łyżeczki cynamonu
    łyżka cukru
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, szczyptę soli i 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z cukrem, pozostałe mleko, sól, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.
  • 2. Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest rzadkawe jak na babkę,nie jest twarde) Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam kwadratowej blaszki, ale może być okrągła tortownica lub blaszka prostokątna, zależy jak wysokie i jak dużo chcemy ciasta)
  • Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 3. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i posypać cynamonem oraz cukrem, wymieszać. Rozłożyć na cieście. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować kruszonkę, łącząc i rozcierając składniki kruszonki. Ma powstać sypka posypka. Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok 35-40 min.

Porady

1/ Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców sezonowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować