Drożdżówka z nadziewaną śliwką

0 (0 ocen)

Maślana drożdżówka, a w środku śliwka z czekoladą.

Składniki:

  • 500 g mąki
    120 g cukru
    30 g drożdży
    3 żółtka
    50 g roztopionego masła
    150 ml mleka
    100 ml słodkiej śmietanki
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki soli

    16 szt śliwek
    8 kostek gorzkiej czekolady

    Kruszonka:
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru
    szczypta cynamonu
    1 łyżeczka masła

    1 roztrzepane jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówka z nadziewaną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia.
  • 2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki ciasta i zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • 3. Śliwki myjemy, usuwamy pestki a w ich miejsce wkładamy pół kostki czekolady.
  • 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy bułeczkę, w środek wkładamy nadzianą śliwkę.
  • 5. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 10 - 15 minut do podrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę.
  • 6. Składniki kruszonki wkładamy do miski i wszystko razem rozcieramy w palcach.
  • 7. Podrośnięte drożdżówki smarujemy jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na 25 minut temp.170*C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować