Drożdżówka z nadziewaną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia.
2.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki ciasta i zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
3.Śliwki myjemy, usuwamy pestki a w ich miejsce wkładamy pół kostki czekolady.
4.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy bułeczkę, w środek wkładamy nadzianą śliwkę.
5.Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 10 - 15 minut do podrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę.
6.Składniki kruszonki wkładamy do miski i wszystko razem rozcieramy w palcach.
7.Podrośnięte drożdżówki smarujemy jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na 25 minut temp.170*C
Komentarze