Pulchne bezglutenowe ciasto to prawdziwe marzenie chorych na celiakię lub osób mających niestrawność po tym pszennym białku. Pachnące śliwkami , miodem i wanilią ciasto na pewno Wam podpasuje, tym bar
Składniki:
blacha 25 x 40 cm
1 kg słodkich śliwek
250 g ( 1 2/3 szklanki ) mąki żytniej razowej ( lub dowolnej )
120 g (3 op. ) budyniu waniliowego
150 g (1 szklanka ) mąki żurkowej – żytniej gruboziarnistej + 2-3 łyżki
50 g drożdży świeżych
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu
4 jajka
80 g masła / margaryny + 30 g
1/2 szklanki otrąb owsianych
2 łyżki cukru z wanilią
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki
Drożdżówka z miodem i śliwkami ( bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać do 40-45 stopni.
Rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i miód.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Odstawić aż spęcznieje i stanie się kremową masą ( około 30 minut).
Stopić 80 g tłuszczu.
Wymieszać mąki z budyniem.
Wlać do nich zaczyn, wbić jaja i zacząć wyrabiać.
Gdy się połączy dolać masło i bakalie.
Wyrabiać aż zacznie odstawać od miski, ok. 10 minut.
Odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. ( 30-60 minut w zależności od temperatury)
Przełożyć do natłuszczonej formy z papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, pokroić na połówki, wyłożyć na ciasto.
Resztę masła wymieszać z cukrem, mąką ( 3 łyżkami ) i otrębami.
Kruszonkę wysypać na ciasto.
Piec 30 minut w temp. 180 stopni – do suchego patyczka.
Komentarze