Drożdżówka z miodem i śliwkami ( bez glutenu)

0 (0 ocen)

Pulchne bezglutenowe ciasto to prawdziwe marzenie chorych na celiakię lub osób mających niestrawność po tym pszennym białku. Pachnące śliwkami , miodem i wanilią ciasto na pewno Wam podpasuje, tym bar

Składniki:

  • blacha 25 x 40 cm

    1 kg słodkich śliwek
    250 g ( 1 2/3 szklanki ) mąki żytniej razowej ( lub dowolnej )
    120 g (3 op. ) budyniu waniliowego
    150 g (1 szklanka ) mąki żurkowej – żytniej gruboziarnistej + 2-3 łyżki
    50 g drożdży świeżych
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki miodu
    4 jajka
    80 g masła / margaryny + 30 g
    1/2 szklanki otrąb owsianych
    2 łyżki cukru z wanilią
    50 g rodzynek
    50 g kandyzowanej skórki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Placek

Drożdżówka z miodem i śliwkami ( bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek z miodem 1. Mleko podgrzać do 40-45 stopni.
    Rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i miód.
    Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
    Odstawić aż spęcznieje i stanie się kremową masą ( około 30 minut).
    Stopić 80 g tłuszczu.
    Wymieszać mąki z budyniem.
    Wlać do nich zaczyn, wbić jaja i zacząć wyrabiać.
    Gdy się połączy dolać masło i bakalie.
    Wyrabiać aż zacznie odstawać od miski, ok. 10 minut.
    Odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. ( 30-60 minut w zależności od temperatury)
    Przełożyć do natłuszczonej formy z papierem do pieczenia.
    Śliwki umyć, pokroić na połówki, wyłożyć na ciasto.
    Resztę masła wymieszać z cukrem, mąką ( 3 łyżkami ) i otrębami.
    Kruszonkę wysypać na ciasto.
    Piec 30 minut w temp. 180 stopni – do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować