DROŻDŻÓWKA Z MAKIEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszysta i długo świeza

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 450 g mąki pszennej
    • torebka suszonych drożdży (czyli porcja na pół kg mąki)
    • 130 ml ciepłego mleka
    • 100 g cukru pudru
    • 4 żółtka (białka zużyjesz do nadzienia)
    • 150 g miękkiego masła
    • łyżka cukru waniliowego
    Nadzienie:
    • 500 g maku
    • 3/4 szkl cukru
    • 2 łyżki miodu
    • 50 g masła
    • 150 g bakalii (preferuję skórkę pomarańczową, orzechy i migdały)
    • 3 białka
    Lukier:
    • 3/4 szkl cukru
    • sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i wyrób. Odstaw w misce przykrytej folią w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie wykonaj nadzienie.
    Nadzienie. Mak opłucz i wsyp do garnka. Zalej gorącą wodą, zagotuj, odstaw do ostygnięcia. Odsącz na sicie i zmiel trzy razy w maszynce na najmniejszych oczkach. W garnuszku stop masło, miód i cukier. Dodaj zmielony mak, bakalie i ubitą pianę z białek. Wymieszaj.
    Połączenie. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt grubości 0,5-1 cm. Posmaruj białkiem, nałóż masę makową, zostawiając 3-centymetrowe brzegi. Zwiń luźno roladę wzdłuż dłuższego boku. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pozostaw je do wyrośnięcia na 30-45 minut. Piecz w 180ºC przez 20-30 minut.
    Składniki lukru wymieszaj dokładnie i polej nim wystudzoną drożdżówkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować